Dijital Pazarlamanın bir parçası olan SEO ile sitenize gelen ücretsiz trafiği daha da iyileştirebilmektesiniz. SEO için yapılan geniş çaplı optimizasyon çalışmalarını belirli bir yerden sonra yönetmek, analiz etmek vs. zorlaşmakta. Bu noktada devreye giren SEO araçları veya programları (SEMrush, Searchmetrics, Cognitiveseo, Moz, Majestic, Ahrefs vb.) büyük imkan ve fırsatlar sağlamakta.
Son 2 yıldır SEMrush ve Searchmetrics’i kullanmaktayım. Daha yoğun olarak kullandığım SEMrush, Türkiye pazarına her geçen gün daha fazla yatırım yapmakta. Nitekim henüz beta olarak duyurduğu SEMrush Academy ülkemizde de yayına girmiş durumda.
SEMrush Akademi ile ücretsiz sınavlara girip yeterlilik sertifikası alabilmektesiniz. Şu an aktif olarak 2 farklı sertifika tipi var. Birisi SEO için diğeri içerik pazarlaması için. Benim aldığım sertifika SEO için olanı.
SEO’cular İçin SEMrush Sertifikası Nasıl Alınır?
Öncelikle bu sınav SEO bilginizi değil; SEMrush programını kullanabilme kabiliyetinizi test etmektedir. (Tıpkı Google Analytics sertifikası gibi. ) Zaten arama motoru optimizasyon bilginiz yoksa bu sınav size göre değil.
Sınav dili İngilizce.
Sınav 38 sorudan oluşmakta. (Geçebilmek için en az %70’ini doğru yapmalısınız)
Sınavda başarısız olursanız 24 saat sonra tekrar girebilmektesiniz.
Sertifika geçerlilik süresi 1 yıl. Bilginizin güncelliğini koruyabilmek adına yılda bir tekrar girmelisiniz.
SEMrush hesabınızın profil kısmında yazılı olan isminiz otomatik sertifikaya basılmakta. Sertifikayı aldığımda ismimdeki ‘Ö’ harfleri bozuk olarak gözükmekteydi. Kendilerine mail attım. Sağ olsunlar kısa sürede Türkçe karakterleri de ekleyip doğru halini yolladılar. (Sanırım Türkiye’den sertifikayı alan ilk kişiyim 😀 )
Paneli rahatlıkla kullanabilen birisiyseniz sınav oldukça kolay. Hatta kendilerine sınavın basit olduğunu bu yüzden temel ve ileri seviye şeklinde sertifika çeşitlerinin olması gerektiğinden bahsettim. Bunun üzerine çalışmakta olduklarını ve böyle bir sisteme geçiş yapacaklarından bahsettiler.
Bence, sertifikayı aldıktan sonra yanlış verilen cevaplar gösterilmeli. Böylece daha yararlı bir sınavın olacağını düşünmekteyim. Tahmin ediyorum ki Akademi kısmını daha da geliştirilip program kullanabilme yetenekleri dışında SEO bilgisini ölçen sınav tipleri de koyacaklardır.
Daha önce paylaştığım Google Dijital Atölye eğitim ve sertifikasının yeterli olup olmadığı hakkında genç arkadaşlardan sürekli mail almaktayım. O eğitim digital marketing dünyasına sadece bir giriş kapısı olarak düşünebilirsiniz. O eğitim ile yetinmeyip ekstra araştırma ve çabalar ile uzmanlaşmanız gerekmektedir. İşte o uzmanlık sınavlarından biri de bu yazının konusu olan SEMrush SEO Sertifikası’dır. (Bu sınav da her şey için yeterli değil. Daima okuma ve araştırmaya devam etmek zorundasınız/zorundayız.)
Sınav hakkında sormak istediğiniz soruları yorum kısmında belirtebilirsiniz. Şimdiden başarılar dilerim.
Ben 14 yaşındayım.Bugün katıldım ve aldım abi 🙂 Bende .com lu sitemi kurdum 🙂
Merhaba Lütfü, seni tebrik ederim. Genç yaşta bu tür konularla ilgilenmen ve yol alman çok sevindirici.
Sormak istediğin, merak ettiğin konular olursa bana sorabilirsin. Başarılar dilerim.
semrush seo alanında gerçekten iyi bir yazılım. sertifika başarınız için sizi tebrik ediyorum.