Dijital Analiz ve Önemi Nedir?

Posted by Ömer Burak |29 Eki 14 | 0 comments

Dijital Analiz ve Önemi Nedir?

Bu yazı, Turkcell Blog için yazılmıştır: Dijital analiz nedir ve neden önemlidir

 

İnternet, teknoloji kavramına yeni bir boyut kazandırdığı gibi pazarlama konusuna ve marka stratejilerine de yeni seçenekler sundu. Özellikle markaların değişen müşteri davranışlarını incelemesi için Dijital Analiz, gereklilik haline geldi.

Belki, ileride tarih derslerinde insanlık, “İnternet Çağı” olarak ayrıca incelenecek. Çünkü İnternet sayesinde bilgi ve iletişim hem hızlı hem de ucuz. Artık var olan bir bilgiye kısa sürede ulaşabilen insan, sınır  tanımayan bir ağ içerisinde hızlıca ilerlemekte. Daha sonra cep telefonların da internetle tanışmasıyla insanlar artık birbirleriyle 7/24 çevrimiçi halinde. Alışveriş yapmak isteyen bir kişi, anında ürünü inceleyebiliyor, yorumlardan faydalanabiliyor, kısa sürede fiyat analizi yapabiliyor. Bu etkileşim de insanların ardından dijital izler bırakmasına neden oluyor.

Bu dijital izleri tespit etme ve anlama kavramını Dijital Analiz olarak adlandırabiliriz. Ancak Dijital Pazarlama konusunda uzman Avinash Kaushik’in Dijital Analiz’i nasıl tanımladığına bakmakta yarar var: “Dijital Analiz, müşterinizin ve potansiyel müşterilerinizin yaşadıkları ve istediğiniz sonuçlara dönüşen çevrimiçi deneyimi, sürekli olarak geliştirmek amacıyla işletmenize ve rekabete ilişkin nitelik- nicelik verilerinin analizidir.”  Yani müşterilerinizi ya da potansiyel müşterilerinizi anlamak, onlara ne zaman ve nerede ulaşmanız gerektiği, elde ettiğiniz verilerle firmanızı rakiplerinizden daha da ileriye taşımak Dijital Analiz ile mümkündür.

Birçok program/araç ile dijital verinizi oluşturabilir veya toplayabilirsiniz. (Google Analytics, Omniture,  Coremetrics vb.) Bu araçların sunmuş olduğu nicel veriler ile kitlenizin büyüklüğünü, coğrafi dağılımı/konumu, web sitenizdeki aktif olarak geçirdiği zaman vb. bilgileri edinebilmektedir.

Gelişen teknoloji sayesinde artık sadece nicel veriler değil, nitel verileri de toplamak mümkün hale geldi. Çünkü insanlar artık internette daha çok iz bırakıyor ve teknoloji sayesinde bunlar kategorize edilip size istatistik olarak geri dönüyor. Örneğin: Müşterinizin markanızla olan tüm temas noktalarından sizinle nasıl etkileşime geçtiğini, sitenize neden geldiğini, istediği şeyi yapıp yapmadığını, istediği şeyi yapamadıysa neden yapamadığını tespit etme noktasında Dijital Analiz size rehber oluyor.

Şunu belirtmekte yarar var ki önemli olan, bu veriyi doğru analiz edebilmektir. Elinizde çok kıymetli bir maden olduğunu varsayın. Bu madeni nerde, nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız o madenin hiçbir değeri yoktur. Elinizdeki veri markanızın ya da firmanızın geliştirme sürecindeki en büyük etken olabilir. Fakat bu doğru sorularla ve veriyi doğru parçalara bölerek gerçekleşmektedir. Örneğin, müşterinizin hareket noktası neresi? Müşteri size ulaşmada yolculuğunu tamamlayabiliyor mu? Ürün satın almaya yönelen bir müşteriyi nerede kaybediyorsunuz, neden? Hedeflediğiniz şeye ulaşması için geçirdiği süre nedir? Hareket halindeyken size ulaşmak isteyen müşteriler kimler? Müşterinize ulaşmak için yaptığınız çalışmalarda sektörünüzdeki rakip firmalar ne kadar başarılı, başarısız? Bu ve daha yaratıcı sorularla stratejik tespitler yapmanız mümkün.

Kelime anlamını ve  de bununla neler yapılabileceğini anlatmaya çalıştığım Dijital Analiz’in gerekliliği ve önemi konusuna istatistiksel değinmek gerekirse:

  • İnsanlar bilgisayar, tablet veya telefon ekranı karşısında günlük 4.4 saat vakit harcamakta.*
  • Dünyada sosyal medya kullanımı konusunda Türkiye ilk sırada yer alıyor .**

Turkiye-sosyal-medya-kullanimi-2014

  • 76 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 49’u internet kullanmakta***
  • Türkiye’de internet kullananların %24’ü alışverişini ( e-ticaret ) internet üzerinden gerçekleştirmekte.****

Turkiye-internet-kullanim-orani

 

Artık müşterileriniz online ve kontrolü daha da fazla. Onlar gibi düşünmek ve onları daha çok memnun etmek zorundasınız. Her geçen gün offline müşterileriniz online müşteriye dönüşmekte. Siz de bu kitleyi tanımak, onlara istedikleri şeyleri sunmak, onlarla iletişime geçmek istiyorsanız Dijital Analiz’in gerekliliği ve gerçekliğiyle tanışmak zorundasınız.

 

Kaynak:

*  The New Multi-screen World: Understand Cross-platform Consumer Behavior, Think with Google, Ağustos 2012

**  Google Tüketici Barometresi 2014 Sonuçları

*** TÜBİSAD Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013 Raporu

**** TÜBİSAD Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013 Raporu

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir